Hobie 14 en Hobie 16 op het podium bij de Ronde om Texel 2017

Met de overwinning in de single-handed klasse door Wim Lagaay (Wassenaar) en met de winst bij de Hobie 16 en best mixed team door Rogier Duijndam en Sonja Steenvoorden, was de Hobie Cat klasse goed vertegenwoordigd bij de prijsuitreiking van de Ronde om Texel op 10 juni jl. Rogier & Sonja werden daarmee ook nog eens 3e overall op handicap terwijl ook Thorin Zeilmaker/Sander van der Niet (9) en Onno Schuitema/Linda Boer (12) hoog in het klassement eindigden. Zonder de nodige “Texel intriges” had dit nog hoger kunnen uitvallen, maar ook zo zijn dit natuurlijk prestaties van formaat!

Het was een ideale ronde voor alle typen zeilers met een zuidwesten wind die geleidelijk opliep van 3 tot 5 beaufort. Waar de eerste finisher net binnen de 3 uur bleef, waren na 5 uur en 3 kwartier alle boten terug bij Paal 17. Vanaf de start tot aan de vuurtoren kon er onder spinnaker gezeild worden, daarna kwam een bezeild rak (“knik in de schoot”) naar de VC boei. Vanaf daar was het opkruisen richting Oudeschild en verder; pas het hoekje om de Noordzee op kon er weer bezeild worden en even later met spinnaker terug naar Paal 17. De windrichting en -kracht maakte het voor de Hobie’s mogelijk om een snel en competitief rondje te zeilen en daar werd dan ook hard voor geknokt.

De “Texel intriges” van dit jaar hadden o.a. te maken met de classificatie van foiling catamarans. Waar ieder dacht gelezen te hebben dat deze alleen voor de line honours kunnen meedoen en om administratieve redenen een TR = 50 krijgen, bleek dat uiteindelijk anders. Diverse ‘vliegende boten’ waren met een rating uitgerust die bij het standaard model van deze boot (bijv. M20, A-cat) hoort.

De uitslagen zijn hier te vinden.