Succesvol Nederlands Klasse Kampioenschap Hobie Cat 2015

Afgelopen weekeinde zijn bij de Zeilvereniging Noordwijk (ZVN) de Open Nederlands Kampioenschappen van de Hobie Cat klasse gezeild. In totaal 4 klassen van deze catamarans streden om de nationale titels. De weersomstandigheden werkten uitbundig mee zodat de 43 deelnemende boten volop van zon en wind voorzien werden. De strijd werd daardoor tot in de laatste race uitgevochten.

Van de grootste en snelste catamaran, de Hobie Wildcat, kwamen er 7 boten aan de start met vooral teams uit Noordwijk en Katwijk. Het waren echter vader en zoon Ad en Maarten Noordzij die alle gezeilde races wisten te winnen. Vooral op zondag hadden de teams de nodige moeite om overeind te blijven met soms materiaalpech tot gevolg. Hoewel er nog een 6e race gepland stond, kozen de zeilers er massaal voor om na de 5e finish de kant op te zoeken. Het zilver ging naar Hans van der Plas/Karel de Mooij en het brons naar Dirk en Willard Schonenberg, beide van KWV Skuytevaert uit Katwijk.

Slechts twee 1-mans catamarans van het type Hobie FX One kwamen aan de start. Het was Klaas van Duin (ZV Noordwijk) die zijn titel prolongeerde ondanks verwoede pogingen van Marleen van Nes (Haagse KZV) om hem het vuur na aan de schenen te leggen. Alleen één race op zondag waarbij Van Duin teveel risico nam en twee keer om ging, wist zij te winnen.

De grootste klasse was de Hobie 16 met 18 boten. De teams die afgelopen maand namens Nederland aan het EK in Italië deelnamen, kwamen ook in Noordwijk aan de start. Tot in de laatste van zes races was ongewis wie de titel zou opeisen en wisselde deze virtueel meerdere keren van eigenaar, maar aan het eind waren het Thorin Zeilmaker / Nolty Geijssen die één punt voorbleven op Rogier Duijndam / Sonja Steenvoorden (ZV Noordwijk). De derde plaats was voor Peter Manvis / Fred Caspers. Vermeldenswaardig is ook nog dat Wijbren Taconis / Dominique Woof (ZVN) met hun 11e plaats in deze klasse het beste jeugdteam werden.

Van de jeugdcatamaran Hobie Dragoon kwamen 16 boten uit Nederland en België aan de start. De teams van de RBSC uit Oostende domineerden het veld en pakte het volledige podium: eerste plaats voor Lucas Claeyssens/Cyriak Brems, tweede plaats voor Frederic Vandewalle/Morgane de Vos en derde plaats voor Nicolas de Vos/Victor Vandenbulcke (allen Royal Belgian Sailing Club). Teams van de verenigingen uit Katwijk, Den Haag, Wassenaar en Noordwijk deden dapper hun best om de boot onder de vlagerige omstandigheden onder controle te houden, wat hen terecht veel waardering opleverde.

Na de 3 races op zaterdag en zondag konden de prijzen en Verbondswimpels uitgereikt worden onder een stralende zon op het strand van Noordwijk. De ZVN heeft een prachtig visitekaartje afgegeven met de vlekkeloze organisatie van dit Nederlands Kampioenschap Hobie Cat 2015.