Opleidingen

Catamaranzeilen kun je natuurlijk op talloze manieren; je gaat een keer met je ouders mee, of een vriend of kennis, en als je het leuk vindt en vaker doet mag je misschien wel eens sturen. Maar je wilt meer… je wilt dat gevoel ervaren dat je “gas geeft” zodra je de schoot aantrekt! Tja, een catamaran kan snel varen, dus is het wel zaak om het goed te leren.

In Nederland komen de meeste kinderen in aanraking met zeilen via een zeilschool of een zeilkamp. In je vakantie leer je in één week om zelfstandig te zeilen. Op jonge leeftijd gebeurt dat vaak in een Optimist, een kleine open zeilboot. Of je begint aan boord van een kielboot zoals de BM of Valk. Je vindt het leuk en wilt natuurlijk verder, bijvoorbeeld in een Laser Vago, een Open BIC of een Bug. Allemaal goed, zolang je maar blijft zeilen!
En toch… iedere keer dat je zo’n catamaran ziet, waarop je kunt trapeze staan, hoe snel dat gaat… je wilt dat ook. Natuurlijk wil je dat ook! Dan wordt het tijd om de grote stap te zetten en je het catzeilen eigen te maken.
Je kunt op een aantal plaatsen in Nederland terecht voor een erkende opleiding. Die worden in Nederland gecontroleerd door de CWO, de Commissie Watersport Opleidingen www.cwo.nl.

Bij de CWO zijn het Watersportverbond, de Hiswa vereniging en de ANWB aangesloten. Er zijn specifieke opleidingen voor zwaardboten, kielboten en catamarans. Een aantal van de verenigingen die je onder JEUGD – CLUBS kunt vinden, zijn aangesloten bij de CWO. Datzelfde geldt voor een aantal zeilscholen in Nederland. Op de site van de CWO vind je meer informatie en de locaties waar je terecht kunt. We raden het je van harte aan!