KNWV licenties

Watersportverbond – KNWV
Het Watersportverbond is de Nationale Autoriteit op het gebied van de zeilsport. Dit houdt in dat zij namens de ISAF evenementen mag toewijzen en goedkeuring hiervoor verlenen. Ook beheert het Verbond het systeem van meetbrieven, wedstrijdlicenties et cetera. Als je een Hobie Cat ‘af fabriek’ koopt, dan is deze meteen klasse-legaal. Dit betekent dat je er ook meteen wedstrijden mee mag varen (zie de klasseregels).
Als je met een Hobie Wild Cat of Hobie Tiger aan wedstrijden van de Formule 18 klasse wilt meedoen, dan heb je een meetbrief nodig. Hiervoor moet je een afspraak maken met een klassemeter (bekijk: www.f18.nl) die is aangesteld door het Verbond.

Om aan officiële wedstrijden mee te mogen doen, zoals Nederlandse – Europese – Wereldkampioenschappen maar ook voor de Ronde om Texel en de North Sea Regatta, heb je een wedstrijdlicentie nodig. Deze is er voor de bevoegde persoon aan boord (lees: stuurman) en voor bemanning. Je vraagt deze online bij het Verbond aan. Je moet dan wel lid zijn van het Watersportverbond en dit kan uitsluitend via een vereniging. De Hobie associatie is ook aangesloten bij het Verbond, maar niet als vereniging dus zonder stemrecht en zonder lidmaatschap voor haar leden.
Het Watersportverbond heeft ook het Texel Rating systeem in beheer. Ondanks de veelgenoemde quote “racing on handicap is like dancing with your sister” ontkom je er soms niet aan om met verschillende boottypen door middel van handicapverrekening tegen elkaar te zeilen. De Texel Rating is een heel bekende formule en bestaat uit een getal waardoor je gezeilde tijd wordt gedeeld x 100. Hoe hoger het getal, hoe langer je dus over een race mag doen. De Ronde om Texel is een goed voorbeeld van een race op Texel Rating (geen toeval…). Er bestaan ook andere ratings inmiddels zoals de ISAF Multihull Rating.